Vinařství Glosovi

Vinařství Glosovi

Moravská Nová Ves

Ohlédnutí za rokem 2019

Aktualita: Odborné články

Ohlédnutí za rokem 2019

Vína ročníku 2019 ještě zrají a necháváme jim prostor, než budou připravena k láhvování, ale pojďme se spolu podívat na shrnutí úrody v roce 2019. Polovina dobrého vína se tvoří ve vinici a rok 2019 dal velmi dobrý základ.

 

Jak sklizeň probíhala?

Velmi teplé a suché počasí během srpna mělo vliv na rychlé dozrávání raných a poloraných odrůd. Výrazné snížení teplot v září a také nedostatek vody ve spodních vrstvách půdy téměř zastavily kumulaci cukrů a zpomalily vyzrávání hroznů. Velmi teplé a přímo ideální počasí v říjnu prodloužilo sklizeň na 2 měsíce. To umožnilo sklízet jednotlivé odrůdy v optimální zralosti a také bylo dostatek času na jejich zpracování.

 

Jaký byl letos výnos?

Všeobecně byl výnos hroznů oproti minulému roku nižší, hlavně tam, kde byly keře hodně zatíženy a trpěly suchem. V našich vinicích byla sklizeň stejná jako v minulém roce. Mezi jednotlivými odrůdami byly jen malé rozdíly oproti sklizni minulé. Vliv na to určitě má krátký řez, doplněný redukcí hroznů a dobrý stav keřů.

 

Jaký byl zdravotní stav hroznů?

Zdravotní stav hroznů nebyl ideální, ale celkově byl dobrý. Tak jak dříve bývaly problémem zdravotního stavu obaleči druhé, někdy i třetí generace, dnes jsou to škvoři. I když je to užitečný hmyz, který v hroznech likviduje larvy obaleče, dovede se také o potravu postarat. Nakusuje bobule u stopek a tak láká octové mušky, aby nakladly vajíčka do poškozených míst. Larvy octových mušek pak poslouží jako potrava škvorům. Tak jak obaleči, také škvoři vyhledávají odrůdy s hustším hroznem a ranějším zráním.

Nejvíce škvorů se vyskytuje v biovinicích a hlavně tam, kde se nepoužívají žádné insekticidy, v zatravněných vinicích, ale hlavně tam, kde není dostatek jejich predátorů. Vzhledem k dosti výrazným škodám, které způsobují, je potřeba se tímto problémem zabývat.

 

Byl problém se škůdci?

Rok od roku stále větší škody způsobují špačci. Tak jak ornitologové varují, že ptáků stále ubývá, u některých je opak pravdou. Ti, jejichž stavy se zvyšují, jsou špačci, kormoráni, labutě, divoké husy a možná ještě další a je možno uvažovat, jestli to v některých případech není také na úkor těch, kterých ubývá.

V lesích na jižní Moravě dříve sídlili špačci velmi ojediněle. Dnes jsou tu v takovém počtu, že stačí sklidit všechny třešně, nepohrdnou višněmi, bobulovým ovocem a pokud najdou na vinici první zaměkající odrůdu, ponechají na keři pouze stopky. Největší škody ve vinicích způsobují až ti tažní ze severních lesů, které přitahují nejen vinice, ale i lány kukuřice. Na jejich zvyšující se počty může mít vliv i kůrovcová kalamita.

 

Jaká je cukernatost a kyseliny?

Vlivem příznivého počasí v době zrání jsme většinu bílých odrůd sklidili při cukernatosti 20,4°- 22,4°ČNM, kyseliny i Ph byly v optimální hranici. Na vyšší přívlastková vína žádná z odrůd nedosáhla. Modré odrůdy dosáhly cukernatosti 22° - 24° ČNM. Nabídku vín bílých a červených máme ZDE.

 

Jaký bude ročník 2019?

Na základě dobrých, teplotních i světelných podmínek, vyššího množství srážek jak v minulém roce, dobrého zdravotního stavu keřů, hlavně kdo nezanedbal poslední ošetření, se můžeme těšit na velmi dobrá vína. Základ kvality vinice daly, jak konečný výrobek bude vypadat, záleží už jen na vinaři.

 

Lubomír Glos

Text vznikl do ankety časopisu Vinařský obzor.

 

Přihlašte se do odběru novinek a budete jako první vědět o spuštění prodeje vín ročníku 2019.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace