Vinařství Glosovi

Vinařství Glosovi

Moravská Nová Ves

Telefon +420 607 180 237 Facebook Youtube

Moštové odrůdy

Cabernet Moravia

Cabernet Moravia

Odrůda vznikla z křížení Zweigeltrebe x Cabernet Franc, které bylo provedeno v roce 1975. První sklizeň hroznů na většině semenáčích byla v roce 1979. Z nich se ukázal jako nejzajímavější semenáč M-43 a to jak po stránce pěstitelské, tak také kvality hroznů i vyrobeného vzorku vína. Na základě těchto výsledků došlo k intenzivnímu rozmnožování a vysazování na další stanoviště.

Za celé toto období jsme získali dostatek výsledků a zkušeností s pěstováním a kvalitou vína této odrůdy. Cabernet Moravia je vitální a velmi plodná pozdní odrůda. Proto jsou pro ni nejvhodnější jen ty nejteplejší a nejjižnější polohy na Moravě. Lépe jí vyhovují chudší a sušší půdy, kde sklizně nejsou tak vysoké a je podstatně lepší kvalita. Množství hroznů a jejich kvalitu je možno do značné míry ovlivnit řezem. Nejvhodnější a také nejúčelnější je řez na jeden kmínek a jeden tažeň.

Cabernet Moravia má velkou autoregulační schopnost. Čím kratší řez provádíme, tím jsou hrozny větší a také jejich počet je na letorostech vyššía dochází k podstatnému zvětšení bobulí. Proto je vhodné tento systém doplnit redukcí počtu hroznů nebo jejich půlením v době zaměkání. Všechna doporučená agrotechnická opatření vedou k uspíšení zrání, zvýšení cukernatosti, extraktu a k dobré fenolické vyzrálosti semen. Samozřejmě i co nejpozdnější sklizeň hroznů dává předpoklad k produkci suroviny na přívlastková vína.

Množství barviva bývá každoročně vysoké v horších letech nebo při velkých úrodách. Kvalita vína bývá dosti rozdílná podle množství úrody, doby sklizně, polohy, kde byly hrozny vypěstovány a technologie zpracování. Aromatické složky vína jsou velmi podobné odrůdě Cabernet Franc a podstatně se mění jak vyzrává hrozen. Z počátku zrání hroznů jsou trávovité, často připomínající zelené makovice, které se zvýrazní sířením na rmut, pak přechází přes vůni paprik k aromatickým složkám připomínající borůvky a černý rybíz. Víno vyrobené z dobře vyzrálých hroznů bývá velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny.

U konzumentů nachází stále větší oblibu. Pokud vína mají možnost zrát na sudu, podstatně se zvyšuje jejich kvalita a prodlužuje uchovatelnost. Na základě dosavadních zkušeností lze hodnotit odrůdu Cabernet Moravia jako vhodnou pro pěstování v těch nejteplejších polohách na Moravě. Obohacuje sortiment povolených modrých odrůd a nabízí možnost výroby zajímavých jakostních vín. Odrůda je právně chráněna, množí ji a sazenice dodává firma Kraus, Mělník.


Cabernet Moravia

Fratava

Tato nová odrůda byla vyšlechtěna šlechtitelem Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi v roce 1973 z křížení odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. Fratava je nyní ve státních odrůdových zkouškách.

Odrůdové znaky : Je bujného vzrůstu s větším sytě zeleným listem. Hrozny jsou střední velikosti a nebývají příliš husté. Bobule jsou střední až menší velikosti, obsahují velké množství červeného barviva. Odolnost: Není choulostivá na peronosporu ani oidium a hrozny nebývají napadány botritidou a vydrží velmi dlouho v dobrém stavu na keřích. Mrazuvzdornost je dobrá, poněkud nižší bývá na úrodných a vlhkých půdách.

Poloha a půda : Zraje středně raně a je vhodná i do severních vinařských oblastí, kde dává dobrá vína. V dobrých polohách dává vína vysoce kvalitní, plná, silně barevná, s nižšími kyselinami. Velmi dobře roste i v půdách chudších a na sušších stanovištích. Vedení a řez: Je možno ji pěstovat na rýnsko-hessenském i vysokém vedení. Roste a plodí dobře na podnožích Kober 5BB, 5C, na dobrých půdách nebo na menších tvarech na pdnoži SO4.

Výnos : Plodnost je vlemi dobrá a pravidelná často i dosti vysoká. Při vysoké násadě je vhodné provést redukci hroznů, která přispěje k získání vyšší cukernatosti a kvality hroznů a budoucího vína.

Víno : Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.