Vinařství Glosovi

Vinařství Glosovi

Moravská Nová Ves

Syrah

Syrah či Shiraz – tmavé bobulové ovoce, hořká čokoláda, bohaté třísloviny

Původ této odrůdy je dosud zcela nejasný. Ve velkém se pěstuje ve Francii, Austrálii, ale i v Argentině či Kalifornii. Avšak jméno Shiraz, jak jsou tato vína označována na jižní polokouli, se odvozuje po perském městě Širáz, hlavního města provincie Fars v Iránu, odkud se údajně před více než 2000 lety se dostal do Francie. Většina odborníků se domnívá, že tedy tato odrůda pochází z Persie z období asi 600 př. n. l. Podle testů DNA však odrůda Syrah z Persie nepochází a jedná se původní francouzskou odrůdu, je potomkem dvou odrůd z jihovýchodní Francie - Dureza a Mondeuse Blanche.

 

Ve Francii se původně tato odrůda vyskytovala jen v údolí Rôhny (Hermitage, Cornas, Côte Rôtie) na gratinovaných půdách. V Hermitage, v severní části Rhôny, poskytuje tato odrůda velká, obsažná, tříslovinami bohatá vína s výraznou chutí po hroznech. V Austrálii je Syrah hned druhou nejčastěji pěstovanou odrůdou po odrůdě Chardonnay a nejčastěji pěstovanou modrou odrůdou.

 

Tato odrůda poskytuje velká, bohatá a extraktivní vína s bohatou tříslovinou. Vína jsou tmavá a bohatá na taniny. Barva vína je černě rudá s ovocitou  kořenitou vůní a hlubokým aromatem. Aroma připomíná tmavé bobulové ovoce, borůvky, švestky či třešně a čokoládu. To doplňuje kořenitá sladkost s příchutí po kůži a nádech černého pepře. Černý pepř se ve vůni objevuje spíše v chladnějších vinařských oblastech. Ve vůni také můžeme poznávat i fialky a rezedu vonnou, později lanýže, ambru či lékořici.

Typy vína se pohybují od středně těžkých až po plná. Jejich zrání probíhá pomalu a vrcholu dosahují podle původu po 5 až 10 letech. Většinou se zpracovává na víno odrůdové, ale v mnoha oblastech se používá i ke kupáži, například v Châteauneuf-du-Pape, zde Syrah vínům dodává strukturu a životnost. Jako zajímavost je, že v Côte Rôtie je povoleno přidávat k vínům Syrah až 20 % bílé odrůdy Viognier. V Austrálii a JAR spojují do neobvyklé kombinace odrůdu Syrah s odrůdou Cabernet Sauvignon, jedná se o směs s jedinečným chuťovým zážitkem.

 

Víno je jednoznačně vhodné k masu, a to k hovězímu, skopovému, telecímu a ke zvěřině (pernaté zvěři, srnčímu) nebo ke grilovaným masům. Lehčí vína se podávají k tmavé drůbeži -  krocanovi, či kachně, ale i ke králíkovi, červeným a tmavým rybám, dušenému jehněčímu masu či kuřeti. Víno lahodně doplňuje pečená a grilovaná jídla, pečeně, dušenou pečeni, i játra a uzeniny. Je vhodné k tvrdým i pikantním sýrům. Syrah můžeme podávat i k těstovinám či pizze.

Ze sladkých jídel a dezertů je vhodný k pokrmům s hořkou čokoládou.

 

 

Synonyma: Chura, Entournerien, Hignin, Hignin noir, Petite Syrah, Schiraz, Serine, Serenne, Schiraz, Schyraz, Sirac, Sirah, Sirrah, Sirras, Syra, Syrac, Syras


Aktuální ceník.


Logo

suché

Alk.: 12.5% Obj.: 0.75l

Logo

NATURA

suché

Alk.: 14% Obj.: 0.75l

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace