Vinařství Glosovi

Vinařství Glosovi

Moravská Nová Ves

Logo

suché

Alk.: 14% Obj.: 0.75l

Fratava je plné, extraktivní víno tmavě červené barvy  kouřovým aroma. V chuti i vůni zralé červené ovoce s kořenitými tóny. Víno výborné kvality, rubínové až tmavočervené barvy, ovocné vůně i chuti, jemně aromatického typu podtrženého zráním v dubovém sudu.
Skvěle se snoubí s pomalu pečeným a grilovaným masem - hovězím, zvěřinou, ale i vepřovým. Můžete jej podávat k vyzrálým sýrům i paštikám. Velmi dobrou kombinaci tvoří také s pečenou husou či kachnou.


Název odrůdy: Fratava
Ročník: 2018
Jakost: POZDNÍ SBĚR, BARRIQUE
Obsah alkoholu: 14 %
Obsah cukru: 0.5 g/l
Obsah kyselin: 5.1 g/l
Vinařská oblast: MORAVA
Vinařská podoblast: SLOVÁCKÁ
Obec: Moravská Nová Ves
Trať: Vinohrady
Objem: 0.75 l

Popis odrůdy

Fratava - víno výborné kvality, rubínové až tmavočervené barvy, ovocné vůně i chuti, jemně aromatického typu.

Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.

 

Tato nová odrůda byla vyšlechtěna šlechtitelem Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi v roce 1973 z křížení odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. Do státní knihy odrůd byla Fratava zapsána v roce 2008. Fratava je úspěšný kříženec, který byl následně kolektivem šlechtitelů Vědeckovýrobního sdružení Resistant Velké Bílovice (později Vinselekt Perná) využit při šlechtění odrůd Cerason, Kofranka, Laurot, Marlen a Nativa.

V současnosti se v České republice pěstuje na 6,5 ha s průměrným věkem 9 let. V našem vinařství pěstujeme Faratavu na 0,095 ha a tvoří 2,06 % plochy vinic.


Plodnost této moravské odrůdy Fratava je velmi dobrá a pravidelná často i dosti vysoká. Při vysoké násadě je vhodné provést redukci hroznů, která přispěje k získání vyšší cukernatosti a kvality hroznů a budoucího vína. Je to odrůda bujného vzrůstu s větším sytě zeleným listem, který je středně velký až velký, pětiúhelníkovitého tvaru, profil čepele zvlněný. Hrozen je malý až středně velký, středně hustý až hustý, bobule je naopak malá, tvar má na profilu kruhovitý. Bobule obsahují velké množství červeného barviva, díky němuž jsou vína z této odrůdy tmavě rudá. Barva slupky bobule je modročerná, bez antokyanového zabarvení dužniny. Sklizňová zralost začíná v první dekádě října. Detailní charakteristiku odrůdy nalezenete na našich stránkách v sekci Naše šlechtění - moštové odrůdy.

Vína z dobře vyzrálých hroznů jsou velmi barevná, v chuti bohatá, tříslovitá s ostružinovými tóny. Zráním v barikových sudech se podstatně zvyšuje kvalita a prodlužuje uchovatelnost vín, vína jsou velmi vhodná ke skladování. Vína odrůdy Frataba jsou výborné kvality, tmavočervené barvy, ovocné a kořenité vůně i chuti, harmonické, svěží, jemně aromatického typu.

Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.


Fratava se podává k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům. K vínům těžším a aromatickým jsou vhodné všechny úpravy pečených červených mas, červená masa s omáčkami, například naše tradiční svíčková na smetaně, zvěřina pernatá i srstnatá a ostré sýry. K Fratavě můžeme doporučit zvěřinu, hovězí, telecí, skopové, kachnu, husu, krocana, králíka, tmavou rybu, uzeniny, játra. Úprava jídla je vhodná pečením či grilováním. Konkrétně můžeme doporučit Fratavu k zaječímu pečenému masu, pečené zvěřině.

Vhodnou kombinací je také zralý parmazán a červené víno. Kořenitě tučná chuť tohoto tvrdého sýra pozdvihuje chuť téměř každého silného červeného vína. Tuk neutralizuje tanin. Velmi zajímavé je kombinovat parmazán se starými, zralými víny.


Aktuální ceník.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace